Shane Brox: Beauty in the Beast

Øvre Galleri i Nikolaj Kunsthal forvandles i efteråret til et sanseligt univers befolket med farvestrålende Soft Sculptures. Bag udstillingen "Beauty in the Beast" står Shane Brox, der hylder den frisættende kreativitet og det indre barn i os alle

Har du nogensinde tænkt på, hvordan dit sande jeg ville se ud, hvis alle forsvarsmekanismer var væk? Hvis du turde lægge dit skjold, stå nøgen og følelsesmæssigt afklædt for at vende tilbage til et mere autentisk jeg uden fordomme? Det er den tilstand, som Shane Brox udforsker i sin udstilling bestående af æteriske, bløde skulpturer skabt af genbrugsskum, akrylmaling og vintage tekstiler.  

Intuitionen som metode

At træde ind i Shane Brox’ indre verden er som at blive transporteret til mental frihed i en anden dimension baseret på instinkt, kreativitet og accept. Her åbner sig et sært og uforudsigeligt univers, som omslutter udstillingsgæsten i en sansemættet helhed. Brox trækker på referencer fra surrealisme og psykedelia til folkloristisk kunst og plantelignende organismer i sine værker bestående af syrede, komiske, uhyggelige og smukke væsner. Lyde, synsindtryk, berøringer og vibrationer er vigtige elementer i denne anden verden, som er en følelsesmæssig fejring af det indre univers. Brugen af underbevidstheden som katalysator er et greb, som bl.a. er brugt af den fransk-amerikanske kunstner Louise Bourgeois, men også af tidligere surrealister som Picasso og Miró i deres søgen efter det uspolerede. I sit arbejde bruger Brox bevidst intuitionen som metode:   ”Jeg føler mig mest i balance og finder indre fred, når jeg tillader mig selv at følge mine kunstneriske impulser uden at overtænke eller være i tvivl om det, jeg gør – når jeg bare tør skabe uden at diskutere med mig selv, om det er godt eller ej… Det er min største udfordring: blot at være den bedste version af mig selv i hvert et øjeblik, både de gode og de svære, og at have tillid til processen og overgive mig til den.”   Styrken i modet til at være sig selv 

Ved at nægte at lade sig styre af frygt og ved at give afkald på kontrol lægger Brox op til emancipation – og at man i denne frisættelse opdager nye, genuine sider af sig selv. På den måde handler Beauty in the Beast om det autentiske som værdi og repræsenterer aspekter af det at være menneske, hvad enten det er legende, skræmmende, glædeligt, uhyggeligt, grimt eller smukt. Udstillingen italesætter dermed styrken i modet til at være sig selv på trods af betinget opdragelse, andres forventninger og egne forestillinger, også selvom det indebærer at turde være ærlig og vise ens sårbarhed.

Som en del af "Beauty in the Beast" kan man smugkigge ind i Shane Brox’ arbejdsværksted. Som en del af udstillingen er hans atelier nemlig blevet rekonstrueret i Nikolaj Kunsthal – og fra tid til anden er det muligt at støde på kunstneren selv i aktion. 

Download Press Kit

Der er fernisering torsdag d. 7. september fra kl. 16:00-20:00

Hvornår: 8. september 2023 - 21. januar 2024

Hvor: Øvre Galleri + Tårn Galleri

Kort om Shane Brox

Shane Brox (f. 1968) er født i Canada, opvokset i Norge og bor og arbejder i dag i København. Han er uddannet fra Designskolen i Kolding i 1991. Efter ni år i modebranchen startede han i 2000 sit kreative arbejde målrettet børn og deres voksne. Dette resulterede bl.a. i udgivelsen af adskillige børnebøger samt udviklingen af Shanes Verden, en række programmer på DR Ramasjang.

Senest har Brox udstillet på Christiansborg og Kronborg Slot. Nerven og drivkraften i hans arbejde har altid været at inspirere børn og voksne til at stole på og lytte til deres indre stemme. Beauty in the Beast er Shane Brox’ første soloudstilling i en større dansk kunstinstitution.

Fotograf
David Stjernholm
Fotograf
Ditte Isager