Anna Ørberg: Tech-High!

Vi vender blikket mod en yngre kunstner, som arbejder med internetkulturer og digitale teknologiers sammenvævning med det sociale og politiske liv.

Algoritmer er komplicerede matematiske modeller, der styrer alt fra googlesøgninger til monitorering af forbrugeradfærd, finansiel spekulation og overvågningsudstyr. Programmeret af mennesker dirigerer algoritmer den allestedsnærværende computerteknologi. Modellerne er skabt af techvirksomheder og militære institutioner med forskellige dagsordener og er baserede på kalkulerede skøn, og er derfor langt fra neutrale.  Anna Ørbergs første institutionelle soloudstilling "Tech-High!" skildrer gennem et videoværk og en filtskulptur bagsiden af den hyperteknologiserede verden, der omslutter os. Algorithms Anonymous

Videoværket viser seks algoritmer klædt i kaninkostumer, som er samlet i et lukket rum til et AA-møde. Et møde hos Algorithms Anonymous. I den lille sluttede kreds deler de deres historier og benytter AAs tolv trin til personlig bedring. De bearbejder hver deres dystre fortid ved at se den i øjnene. De er algoritmer, der har været involverede i aktiviteter som dataindsamling, manipulation af gældsbeviser og dronekrigsførelse. Handlinger, der har ført dem dybt ned i kaninhullet, og som de først nu forstår konsekvenserne af.  

Organiske fibre

Overfor videoværket hænger en filtskulptur, der fastholder os i den materielle verden. Skulpturen tager form efter en scene fra præsentationsvideo af det nye sociale medie Metaverse, hvor alt samvær er begrænset til Virtual Reality. I modsætning til vævning og lignende tekstilproduktion, der er baseret på en pixelstruktur og derfor har en tæt forbindelse til det digitale, fremstilles filt ved at filtre organiske fibre sammen til en tilfældig og uforudsigelig masse. 

Ørbergs skulptur kan ses som en appropriation af Metaverses grundlægger, Mark Zuckerbergs, fremtidsvision for internettet. Til udstillingen er figuren ikke længere en digital simulation, men rummer i Ørbergs version en taktil og æstetisk kvalitet, som kun kan opleves i den fysiske verden. 

Udstillingens titel, "Tech-High!", refererer ikke kun til avanceret højteknologi, men bliver med sin omvendte ordstilling et udtryk for besættelsen af at blive høj af den nyeste teknologiske udvikling. Titlens ordspil leger med techgiganternes krampagtige forsøg på at holde rusen i live med opfindelser som web3, blockchain og NFT’er og med forbrugerens desperate higen efter de dopaminudløsende notifikationer. Samtidig peger den på vores frygt for at skulle undvære noget, hvis vi gør op med paradigmet om evig vækst. 

Udstilling er kurateret af Anders Kjær Rasmussen og Emil Busch Madsen. 

Anna Ørberg (f. 1988) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2016. "Tech-High!" Er Ørbergs første institutionelle soloudstilling. 

Find Press Kit her 

Hvor: Mellemtrinnet

Hvornår: 17/9 2022 – 22/1 2023

Fotograf
Mads Holm
Fotograf
Mads Holm
Fotograf
Mads Holm
Fotograf
Still from film
Fotograf
Still from film