Mission

Nikolaj Kunsthal er en dynamisk platform for kunst, kreativitet og kulturelle oplevelser

Det er Nikolaj Kunsthals mission at være Københavns epicenter for samtidskunst og sætte fokus på byens mangfoldighed, vitalitet og unikke stemmer. Kunsthallen bringer lokale og internationale kunstnere sammen i et innovativt udstillingsprogram kombineret med events, undervisning og digitale oplevelser. Nikolaj Kunsthal med sin beliggenhed i en af ​​hovedstadens ældste kirker er et moderne symbol på, hvordan et historisk vartegn kan bevare sin relevans ved at tilpasse sig samfundets skiftende behov. 

Fra kirke til kunsthal 
Kirken blev opført i det 13. århundrede tæt på byens havn og opkaldt efter de søfarendes helgen Sankt Nicholas. Bygningen har siden dens oprindelse haft en central rolle som en af Københavns vigtigste religiøse og kulturelle mødesteder, herunder som kirke, bibliotek, kødmarked, museum og kunsthal. De første Fluxus-performances fandt sted i bygningen i 1962. Bygningen blev officielt en kunsthal i 1981, og udstillingsprogrammet har inkluderet kunstnere som David Lynch, Ditte Ejlerskov, Henrik Vibskov, HuskMitNavn, Leonard Cohen, Nikoline Liv Andersen, Superflex med flere. 

Et arkitektonisk ikon med byens bedste udsigt  
Bygningen er et arkitektonisk vartegn i København og genkendeligt med sine røde mursten, neo-barokke kirkevinduer og det 35 meter høje tårn i iriserende grønt kobber. Tårnet er det tredjehøjeste i København. Efter den store bybrand i 1795 blev bygningen genopført af arkitekt Hans Christian Amberg i 1915. Kirkens orgel blev bygget af Marcussen & Søn i 1930, og er det første mekaniske orgel i Skandinavien. Bygningens arkitektur danner en dynamisk ramme for koncerter, foredrag, litterære oplæsninger, DJs, fællesmiddage og performances hele året rundt. En ny café og butik blev i 2022 designet af MEE Studio. 

 

”Nikolaj Kunsthal inviterer alle til at udforske Københavns livlige kunstscene i en af ​​byens mest historiske bygninger. Vores udstillings- og eventsprogram har fokus på kunstens stemmer og originalitet. Vi ser os selv som et inkluderende mødested, der omfavner de mangfoldige talenter, der kendetegner byens kreative scene."
Helene Nyborg Bay
Kunstnerisk leder