Award for “The Cult of Oxytocin”

The Danish Arts Foundation Scholarship Committee for Visual Arts has decided to award Ditte Ejlerskov’s critically acclaimed exhibition in Nikolaj Kunsthal

The Arts Foundation’s Scholarship Committee has a unique insight into what is moving in art right now. That’s is why every year they award a number of current artists and new works that deserve special attention and show courage, vision and artistic talent and pave the way for our art experiences.

This year, the choice fell on Ditte Ejlerskov’s meditative and cultic total installation ”The Cult of Oxytocin”.

The exhibition opened in February and can be experienced in Nikolaj Kunsthal until and including Sunday 8 May.

Read extracts of the exhibition reviews

Take part in a guided tour with Ditte Ejlerskov on 5 May from kl. 17:00 (incl. wine)

Udvalgets begrundelse for præmiering af udstillingen

Ditte Ejlerskovs soloudstilling "The Cult of Oxytocin" i Nikolaj Kunsthal blander meditativt malerier med digitale medier i en vellykket totalinstallation, der rejser vigtige spørgsmål bl.a til den eksplosive stigning i antallet af mennesker, der lider af stress og udbrændthed.  

Ditte Ejlerskov har gennem længere tid været optaget af kunstens rensende egenskaber, farvernes healende kraft og den evige kamp mellem hormonerne oxytocin og adrenalin. Hun udfolder denne indre kamp gennem en virtuel skulptur af to kvindelige brydere, der er skabt med inspiration fra Uffizi-galleriets berømte værk "Bryderne", en antik skulptur af to mandlige brydere. Ejlerskovs kvindelige brydere er  omdrejningspunktet  for udstillingen. Den kvindelige bryder præsenteres bla. i store jacquard vævede vægtæpper,  3D-printede skulpturer og malerier. For Ejlerskov repræsenterer de to kvindelige brydere hhv hormonet oxytocin (kærlighedshormon) og hormonet adrenalin (kamphormon). To hormoner, der kæmper om magten i menneskets blod. 

Som modspil til de kæmpende kvinder indgår de 3x3 meter store "Gradiant Paintings", som efter sigende har kromoterapeutiske effekter. Så tidligt som i 1025 diskuteredes i den persiske encyklopædi "Canon of Medicine", hvordan man metodisk brugte farvet lys til at balancere kroppens manglende energi - både på et fysisk, følelsesmæssigt, åndeligt og psykisk niveau.

Kunsthallens Øvre galleri er omdannet til en form for meditationscenter. Her møder beskueren først en Avatar, der med en rolig forførende stemme inviterer ind til The Gateway; en 13 minutter lang meditations-session, som man kan opleve ved at tage skoene af og lægge sig på de store gulvtæpper, der er spredt ud over galleriets gulv. Her ligger man og kigger op i de høje kirkelofter, der er belyst af videoprojektioner og fungerer som porten  til en rejse ud i det store univers, alt imens det tilhørende meditative soundscape, sender én ind til afslappende områder i sit indre univers. Og det virker!

Ditte Ejlerskov præmieres for en imponerende helstøbt totaloplevelse, der på direkte og poetisk vis påvirker både krop og sjæl og får én til at til at reflektere over betingelserne i vores moderne liv.