Copenhagen Art Festival: Conversations
Hvordan kommer individet til orde i fællesskabet? Og hvordan kommunikerer fællesskabet sine værdier til den enkelte? På gruppeudstillingen Conversations viser ni internationale samtidskunstnere værker, som afspejler, undergraver eller peger mod alternativer til vores sædvanlige måder at udtrykke os og kommunikere med hinanden på.
Udstillingen udfolder sig både i og uden for Nikolaj Kunsthal, bl.a. udenfor på kirkebygningens høje tårn, på Strøget og i den digitale sfære via smartphones.
I et smukt lydværk af Rafael Lozano-Hemmer inviteres man til at bidrage til en kakofoni af stemmer, som lyser op og over tid afløser hinanden. I tyrkiske Kutlug Atamans store videoværk Beggars ser vi tiggere, der med ordløs gestik appellerer til forbipasserende - en non-verbal appel fra individer, der er faldet uden for de normale fællesskaber. Også franske Mohamed Bourouissa dokumenterer fællesskabets afkroge med sine fotos og eksperimenterende videoværker, mens Katarzyna Kozyra i Summertale skaber et underfundigt eventyr om umage individualister i et perfektionistisk fællesskab.
På Strøget i København vil den tætpakkede, fortravlede folkemængde indgå i nye temporære fællesskaber, når finske Otto Karvonen med menneskelige hegn skaber midlertidige rum og flaskehalse på vejen. Mens Otto Karvonens værk folder sig ud på gaden, taler danske Lise Harlev med en særlig sætning højt oppe fra tårnet i Nikolaj Kunsthal ud over byen. Også den brasiliansk-schweiziske kunstnerduo Dias & Riedweg fokuserer på den offentlige ytring og individets gennemslagskraft – eller mangel på samme, når de kører gennem København med et stort videoværk på bagsmækken af en flyttebil på festivalens åbningsaften. Kunstnerkollektivet Manifest.AR tager augmented reality-teknologi i brug for at åbne nye sprækker for offentlig kommunikation, når de skaber virtuelle indgreb i københavnske gader. Publikum inviteres her til at deltage i en række virtuelle projekter via smartphones, blandt andet på facaderne omkring Nikolaj Kunsthal og Amagertorv. Sidst, men ikke mindst præsenterer den danske kunstgruppe SUPERFLEX et helt nyt værk Mærsk – Operaen - en opera i tre akter om Operahuset i København og giveren bag, Mærsk McKinney Møller. Værket overrækkes som folkegave til Operaen og kulturministeren på åbningsdagen for festivalen 24. august kl. 18.