FOKUS 2015
På FOKUS videokunstfestival præsenteres nye værker af toneangivende kunstnere fra ind- og udland og en bred vifte af forskellige kuraterede videoprogrammer, artist talks og events.
FOKUS videokunstfestival foregår både i Nikolaj Kunsthal og på udvalgte venues i København.
ÅBNINGSAFTEN OG KÅRING AF VINDERE
Traditionen tro åbner FOKUS videokunstfestival med premiereaften, hvor festivaljuryen præsenterer de 10 nominerede videoer og afslører de tre endelige vindere i konkurrencen.
I alt 265 videoværker fra ikke færre end 33 forskellige lande deltager i dette års FOKUS 2015 OPEN CALL. Det er det højeste antal, siden Nikolaj Kunsthal i 2011 for første gang inviterede nye og etablerede navne til at sende værker ind til FOKUS videokunstfestivals Open Call-konkurrence. Samtidig er antallet af deltagende lande steget fra 21 i 2014 til 33 i år.
Premiereaften og afsløring af vindere torsdag den 5. februar 2015 kl. 18-22
Dørene åbner kl. 18. Screening og præmiering kl. 19 – 22.
Den tværfaglige jury har snævret feltet ind til 10 nominerede værker, og på premiereaftenen vil de offentliggøre de tre vindere.
De 10 nominerede er:
Sam Smith (AU), Form Variations, 2014
Niels Pugholm (DK), Emigrant, 2013
Nikolai Nekh (PT), Meio Corte, 2013
Cecilia Torquato & Gunhild Enger (SE), Inbox, 2013
Malene Choi (DK), SKOV, 2014
Lene Vollhardt & Seraphine Meya (D), Registrationsfragmente eines Vagen Krieges, 2014
Paul Simon Richards (UK), HS.FS.ZWN-BS.NC.BS, 2014
Conny Karlsson Lundgren (SE), Koncert në Vitin 2014, 2014
Eva la Cour & Kristian Poulsen (DK), Posing Possession II, 2014
Mahdi Fleifel (AF/DK), Xenos, 2013
Samtlige 265 værker kan opleves på FOKUS 2015.
Juryen består af filminstruktør Christina Rosendahl, videokunstnere Hanne Nielsen og Birgit Johnsen, Jakob Høgel, visuel antropolog, og tidligere leder af New Danish Screen, samt konstitueret kunsthalschef i Nikolaj Kunsthal Andreas Brøgger og kurator i Nikolaj Kunsthal Johanne Løgstrup.
Vær med til åbningsaften torsdag den 5. februar kl. 18 – 22
FOKUS 2015 VIDEOPROGRAM
Et tilbagevendende indslag på FOKUS er præsentationen af nye danske videokunstværker. I år vises værker af Maj Hasager, Joen P. Vedel, Marika Seidler og Afdelingen for Ekstraordinær Filmproduktion. Tilsammen repræsenterer de den danske kunstscenes høje niveau og meget varierede måde at arbejde med videokunst.
Ways of curating, ways of seeing
Med lørdagsprogrammet Ways of curating, ways of seeing viser FOKUS 2015, hvordan institutioner og kuratorer arbejder med forskellige måder at vise videokunst. På tre af festivalens lørdage præsenterer de fire internationale kuratorer med speciale i videokunst - Marta Ponsa, Jacqui Davies, Julia van Mourik og Anna Manubens- deres særlige udvalg inden for genren. Publikum får mulighed for at opleve en masse fantastiske videoværker og får samtidig et indblik i, hvordan vores oplevelse påvirkes af videomediets visningsmuligheder.
Marta Ponsa (FR)
Lørdag 14. februar 2015 kl. 14 - 17
Marta Ponsa præsenterer et udvalg fra Inventing the Possible. Ephemeral Video Library, en udstilling der vises på Jeu de Paume i Paris frem til 8. februar 2015. Udvalget består af 26 kunstvideoer, som undersøger menneskets forhold til utopier omkring slutningen af det forrige århundrede. Program: Pauline Horovitz, Wim Catrysse, Declinacion Magnetica, Hayoan Kwon, Khvay Samnang, Wendy Morris, Carlos Motta.
Jacqui Davies (UK) + Julia van Mourik (NL)
Lørdag 21. februar 2015 kl. 13 – 17
Den London-baserede kurator og producent Jacqui Davies præsenterer et udvalg af værker fra programserien Random Acts, kurateret for Channel 4. Random Acts består af tre minutter lange videoværker, der alle er produceret til TV-formatet, med deltagelse af kunstnere som Marina Abramovic, Dara Birnbaum, James Franco, Johan Grimonprez, Martha Rosler og Apichatpong Weerasethakul.
Fra Holland kommer kurator Julia van Mourik og viser sin seneste videoserie Ways of Seeing, hvor en række kunstnere har sat levende billeder til kunstkritiker John Bergers berømte BBC-dokumentar Ways of Seeing fra 1972. Herudover præsenterer hun sit arbejde med The One Minutes, en serie af ét minut lange kunstvideoer.
Anna Manubens (E)
Lørdag 28. februar 2015 kl. 14 – 17
Den spanske kurator Anna Manubens præsenterer et udvalg af videoværker under overskriften Capturing Devices. Capturing device er den tekniske definition af et kamera, men kan også forstås som et kritisk blik på den underliggende struktur inden for filmkunst. Anna Manubens har sammensat et videoprogram med bl.a. de toneangivende kunstnere Mathieu K. Abonnenc, Herman Asselberghs, Ed Atkins, Pauline Boudry & Renate Lorenz, Beatrice Gibson og Manon de Boer, der undersøger forholdet mellem det normaliserede og det marginaliserede inden for film og video.
Material Video
Under overskriften Material Video giver festivalen også plads til nye, eksperimenterende og grænseoverskridende teknologiske eksperimenter. Material Video præsenterer installationer, der arbejder med mediets og synets elementer og skubber grænserne for videokunstens muligheder.
To af værkerne eksperimenterer på hver sin måde med synet og videomediets grundelementer: Dark Matters og Jens Lee Jørgensens Blackout og Jacob Sikker Remins skulpturelle skærmværker LCD Glitch Modules, mens to andre værker tager udgangspunkt i eksisterende materiale og tilfører det ny betydning og funktion som interaktivt stof i installationerne #confessions af Katrine Granholm og Come Closer af Christopher Jon Andersen.
Ane Hjort Guttu (N): Uten titel (Byen om natta)
FOKUS 2015 byder på danmarkspremiere på den norske billedkunstner Ane Hjort Guttus videoværk Uten titel (Byen om natta), som er et sælsomt portræt af en ukendt kunstner.
Tina Enghoff: De syv valg
Billedkunstneren Tina Enghoff viser sin film De syv valg, lavet i samarbejde med en gruppe børn og unge fra Folehaveområdet. Her gives et indblik i de unges tanker og refleksioner, når en svær udfordring gives, og et lige så svært valg skal tages.
FOKUS 2015 EVENTS
Sideløbende med videoprogrammerne vil en række events, performances og artist talks finde sted i Nikolaj Kunsthal.
Meet the Makers
Fredag 6. februar 2015 kl. 19 -22
Kom og hør, hvordan fire af festivalens teknologisk eksperimenterende værker er blevet til, og mød kunstnerne bag værkerne i serien Material Video til en uformel snak og et indblik i arbejdet med at kombinere ny teknologi og kunst.
Artist talk: Maj Hasager
Torsdag 12. februar 2015 kl. 17 - 18
Maj Hasagers kunstneriske praksis er kendetegnet ved forskningsbaseret tværmedialitet, hvor hun med tekst, lyd, video og fotografi behandler temaer som identitet, erindring, historiekonstruktion og undersøgelse af magtstrukturerne bag politiske, sociale og kulturelle forhold. Med udgangspunkt i egne værker vil Hasager tale om sin praksis og de bagvedliggende koncepter og temaer.
Marika Seidler performanceprogram
Fredag 20. februar 2015 kl. 14 – 15: Elefantsommerfugleflok
Lørdag 21. februar 2015 kl. 12 – 13: Elefantsommerfugleflok
Torsdag 26. februar 2015 kl. 14.30 – 15.30: Tropiskefugleflok Y
Fredag 27. februar 2015 kl. 14 – 15: Bjulveflok
Performancerækken er produceret i samarbejde med en række skoleklasser i forbindelse med værket Flokkene. Gennem performance med de medvirkende elever er flokdyrs relationer og sociale adfærdsformer blevet undersøgt. Værket kaster et særligt lys på identitet, ritualer og gruppementalitet hos dyr og mennesker.
BYOB (Bring Your Own Beamer)
Fredag 20. februar 2015 kl. 18 – 22
BYOB er et åbent format, hvor videokunstnere og andre, der arbejder kreativt med videomediet, inviteres til at skyde (beame) videoproduktioner op på Nikolaj Kunsthals vægge, gulve og lofter. Ideen er enkel: Find et sted, inviter en masse kunstnere, og bed dem om at medbringe deres egen projektor. Aftenens BYOB kuratores i Nikolaj Kunsthal af Jacob Sikker Remin.
Programmet opdateres løbende.
FOKUS CITY
FOKUS CITY med igen. FOKUS CITY er FOKUS ude i byen. Her vises de 10 nominerede værker fra Open Call i blå videobokse på udvalgte locations. Fang FOKUS CITY her:
Politikens Boghal
Møllegades Boghandel
Vinhanen
Kaffebaren på Amager
Grand Teatret
Østerbro Bibliotek
Københavns Hovedbibliotek